Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

ΠΟΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Τα πρώτα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής πρόγνωσης

Θεσσαλονίκη: To Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρόκειται να ανακοινώσει, σε διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη (21-22 Φεβρουαρίου), τα αποτελέσματα της πρώτης πανευρωπαϊκής πρόγνωσης για τις μελλοντικές ανάγκες σε επαγγελματικές δεξιότητες. Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, που έχει τίτλο Skills for Europe’s future (Δεξιότητες για το μέλλον της Ευρώπης) θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Η πρόγνωση αναφέρεται στο πώς διαμορφώνεται η ζήτηση για δεξιότητες και επαγγέλματα έως το 2015, με βάση τις παρατηρούμενες οικονομικές και τεχνολογικές μεταβολές, όπως π.χ. τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις τρέχουσες δημογραφικές τάσεις. Η πρόγνωση αφορά την Ευρώπη των 25 (χωρίς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία), και τη Νορβηγία και Ελβετία.

Η συγκριτική και πανευρωπαϊκή αυτή μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένα από τα νέα κράτη μέλη ήδη εξελίσσονται σε οικονομίες που βασίζονται στο υψηλό επίπεδο γνώσεων του εργατικού τους δυναμικού – πράγμα που στη συνέχεια οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για δεξιότητες συνδεόμενες με τον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, η βιομηχανία θα παραμείνει σημαντική πηγή απασχόλησης, δεδομένου ότι πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες μετακινούνται προς τα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Παραμένει το γεγονός ότι σε όλους τους τομείς, και σε όλα τα επαγγέλματα, οι ανάγκες σε επαγγελματικές δεξιότητες σημειώνουν ανοδική πορεία.

Η γενική πρόγνωση των αναγκών για δεξιότητες είναι μία μόνο από τις δραστηριότητες του Skillsnet, του δικτύου του Cedefop για τον εντοπισμό των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα και άλλων μεθόδων τις οποίες εφαρμόζει το Skillsnet. Οι πολλαπλές και αλληλοσυμπληρούμενες αυτές μέθοδοι έχουν στόχο να στηρίξουν τη διαμόρφωση της πολιτικής στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι μέθοδοι αυτές είναι:

Πρώτον, ο εντοπισμός νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων εντός συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας (τομεακή προσέγγιση). Μέχρι το 2007 το Skillsnet είχε εξετάσει τους τομείς του τουρισμού, της νανοτεχνολογίας και της γεωργίας και τροφίμων. Το 2008 το δίκτυο θα μελετήσει τον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος.
Δεύτερον, το Skillsnet εξετάζει πώς προσδιορίζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τις μελλοντικές ανάγκες των εταιρειών τους σε δεξιότητες (επιχειρηματική προσέγγιση).

Δύο εργαστήρια που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αφιερωθούν αντίστοιχα στην τομεακή και στην επιχειρηματική προσέγγιση.

Το Δίκτυο έχει αναθέσει άλλη μία γενική άσκηση πρόγνωσης, από την πλευρά της προσφοράς δεξιοτήτων αυτή τη φορά. Αυτή η πρόγνωση, της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν προς τα τέλη του 2008, αναμένεται να επισημάνει ανακολουθίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς δεξιοτήτων και να προσδιορίσει ποιες είναι εκείνες οι επαγγελματικές δεξιότητες που λείπουν σήμερα από την αγορά εργασίας.


Σχετικά με το Skillsnet
Το Skillsnet, ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών και διαμορφωτών πολιτικής υπό την αιγίδα του Cedefop, εντοπίζει τις επερχόμενες ανάγκες σε επαγγελματικές δεξιότητες με στόχο να συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
Σχετικά με το Cedefop
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), αποκεντρωμένος οργανισμός της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στηρίζει τη διαμόρφωση πολιτικής στην Ευρώπη στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.