Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Διδάξτε τους άλλους ανάλογα με τον τρόπο που ξέρουν να μαθαίνουν

Άρθρο του Βασίλη Γαλάνη, 29/10/2007, Executive Ναυτεμπορική,
Διδάξτε τους άλλους ανάλογα με τα κίνητρα που έχουν και με τον τρόπο που εκείνοι ξέρουν να μαθαίνουν!


Με το άρθρο μου αυτό, επιχειρώ να θέσω μια διαφορετική διάσταση στην ενδο επιχειρησιακή εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία κατά τη γνώμη μου θέλω να πιστεύω ότι θα φωτίσει κάποια πτυχές της, όπως το γιατί κάποια ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα αποτυγχάνουν ή επιτυγχάνουν σε σχέση με τη στοχοθεσία τους ή γιατί κάποια άλλα αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τους συνεργάτες μιας επιχείρησης, ενώ κάποια άλλα με περισσότερο ενδιαφέρον. Θέλω να πιστεύω ότι τόσο η εμπειρία μου μέσα από τη φωτιά της πράξης (ως εισηγητής εξειδικευμένων σεμιναρίων, με διδακτική εμπειρία άνω των 4.200 ωρών), όσο και η θεωρία και τα σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία, θα φωτίσουν τις παραπάνω πτυχές.

Οι άνθρωποι σήμερα εργάζονται για διαφορετικούς λόγους. Στο απλούστερο επίπεδο ύπαρξης εργάζονται για την επαφή και την επιβίωση. Σε περισσότερο πλούσιες κοινωνίες όμως, η επαγγελματική δραστηριότητα, πέραν της ανάγκης της επιβίωσης, ερμηνεύεται με βάση άλλες αιτίες όπως η κοινωνική θέση, η ιδιοκτησία, η ικανοποίηση, η ισχύς κλπ.
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με ένα παρόμοιο τρόπο την ενδοεπιχειρησική εκπαίδευση, ανάλογο με εκείνο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την εργασία τους.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, η συμμετοχή σε ένα ενδοεπιχειρησιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης, δεν είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο που ένας εργαζόμενος αντιλαμβάνεται την εργασία του, από το γιατί εργάζεται και από το πώς αντιλαμβάνεται την εξέλιξη μέσα στο χώρο εργασία του.
Πέρα από αυτό, σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει ο προσανατολισμός του εργαζόμενου ή οι στόχοι του. Ο προσανατολισμός και οι στόχοι σαφώς μπορεί να μεταβάλλονται, επομένως και τα ενδιαφέροντα του καθώς και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ακόμη, ένα πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το ρόλο της ομάδας για κάθε συμμετέχοντα και τον παράγοντα αυτό-αντίληψη σε σχέση με την ομάδα.
Κατά την άποψή μου και ιδιαίτερα όσο αυξάνεται το budget της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, δηλαδή όσο αυξάνεται η εκπαίδευση της ομάδας ως επένδυσης, είναι απαραίτητο πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος να εκτιμηθούν τα ενδιαφέροντα στην εργασία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα , προκειμένου να εκτιμήσουμε τον προσανατολισμό των συμμετεχόντων και τα κίνητρά τους, αν μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τον όρο κίνητρα με ελαστικότητα, εφόσον με τον όρο κίνητρα συμπεριλαμβάνω έννοιες όπως αξίες, προσανατολισμούς, νοοτροπίες, στόχους, ελπίδες, κ.α. σχετικά με ορισμένα χαρακτηριστικά της εργασίας.
Οι στόχοι που θεωρεί σημαντικούς στην εργασία του ένας εργαζόμενος, οι στόχοι που έχει εκπληρώσει, η ηλικία του, η επαγγελματική του κατάσταση, κ.α. στοιχεία επηρεάζουν τα εργασιακά του ενδιαφέροντα και τη στάση του απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο που πρέπει να προσδιοριστεί είναι αυτό που καλούμαι κατάσταση τρόπου μάθησης, για κάθε εργαζόμενο. Σκοπός της κατάστασης αυτής είναι να εκτιμήσει τη μέθοδο που εφαρμόζει κάθε συμμετέχων προκειμένου να μάθει κι όχι την μαθησιακή του ικανότητα. Μαθαίνουμε με διαφορετικό τρόπο κι όχι χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο κι αυτό είναι καθοριστικό σε ένα πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης. Συμπερασματικά λοιπόν καταθέτω ότι όσο αυξάνεται ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης, θα πρέπει να αυξάνεται και η έρευνα η οποία θα πρέπει να προηγείται του σχεδιασμού οποιουδήποτε προγράμματος.

Κλείνοντας το άρθρο μου θα ήθελα να περιγράψω εντελώς ενδεικτικά, αυτό που αποκαλώ ως διαφορετικούς προσανατολισμούς στην εργασίας όπως: Άνεση, Διάρθρωση – Δομή, Σχέσεις, Αναγνώριση, Δύναμη, Αυτονομία. Οι διαφορετικοί αυτοί προσανατολισμοί σαφώς επηρεάζουν και τη στάση μας η τη συμμετοχή μας σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Ακόμη μπορούμε να διακρίνουμε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις τρόπου μάθησης, που επηρεάζουν σαφώς τον τρόπο που μαθαίνουμε. Άλλος μαθαίνει συσχετίζοντας, άλλος ταξινομώντας, άλλος με την πράξη, άλλος θέτοντας ερωτήματα, άλλος βασισμένος στην παρατήρηση, άλλος μέσα από ένα πιο στοχαστικό τρόπο, άλλος με τον πειραματισμό, άλλος με την εννοιολογικοποίηση, κ.λ.π. και κάποιος άλλος με ένα συνδυαστικό τρόπο.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΟΠΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ:



ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ- (ΚΙΝΗΤΡΑ & Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ)-ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

ΘΕΩΡΙΑ - ΑΝΤΙΛΗΨΗ


Είναι σημαντικό να ξέρουμε πριν την εφαρμογή οποιοδήποτε προγράμματος ενδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων στην εργασία και τον τρόπο που αυτοί μαθαίνουν. Υπάρχουν αξιόλογα εργαλεία σήμερα για τον προσδιορισμό και των δύο μεταβλητών (Διαγράμματα ενδιαφερόντων στην εργασία, κ.α.).
Κατανοώντας τα κίνητρα των συμμετεχόντων, το πως αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στην ομάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν, θα τους διδάξουμε με τον τρόπο που εκείνοι ξέρουν να μαθαίνουν.
Για περισσότερη επικοινωνία:
Mobile: 6980558496

2.Εκπαιδευτικοί στόχοι του Προγράμματος Συμπληρωματικής Κατάρτισης

Αναλυτικά στο προτεινόμενο πρόγραμμα η επιστημονική κατάρτιση των συμμετεχόντων περιλαμβάνει:
-Την εκπαίδευση στους επιστημονικούς τομείς που αφορούν απαραίτητα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας για την επίτευξη ολοκληρωμένης γνώσης.
-Την ενίσχυση της διδασκαλίας σε εκείνες τις γνωστικές περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία & ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας και της παραγωγής.
-Την εκπαίδευση στους επιστημονικούς τομείς της ειδικότητας που αφορούν την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με έμφαση στα γνωστικά πεδία που αφορούν την ειδικότητα (Μηχανογραφημένο Λογιστήριο- Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος, Marketing).
-Την προσαρμογή στις αλλαγές που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και οφείλονται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και “εργαλείων” βασισμένων κυρίως στην πληροφορική.
-Τον τρόπο διαχείρισης της γνώσης & της διοίκησης των νέων τεχνολογιών καθώς & της αποτελεσματικής επικοινωνίας με την διοίκηση των μονάδων
-Την γενικότερη εκτίμηση της αξίας της αξιοποίησης της νέας γνώσης & των νέων τεχνολογιών στην πράξη
-Ενίσχυση των ικανοτήτων των καταρτιζομένων, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα για ανάληψη μελλοντικών επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
-Εμπλουτισμός των μεθόδων διδασκαλίας & ενεργή συμμετοχή του καταρτιζόμενου, μέσω εργαστηρίων, βιωματικής διδασκαλίας, work shops, νέες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες που ξεφεύγουν από τους τρόπους παραδοσιακής εκπαίδευσης, νέες υλικοτεχνικές υποδομές, εργαστήρια tax –accounting, marketing, meeting room, πρότυπες αίθουσες διδασκαλίας, info kiosk εντός της αίθουσας, ενημέρωση από οικονομικό τύπο και κλαδικά μέσα συστηματικά, κ.α.
-Την πρακτική εξάσκηση στις δυνατότητες χρησιμοποίησης των αντίστοιχων μεθόδων & τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν από την χρήση της τεχνολογίας
-Την ενίσχυση και ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας, την κατάργηση των εξετάσεων προόδου και των τελικών εξετάσεων εξαμήνου και την αντικατάσταση με εργασίες των καταρτιζομένων και κατάθεση διπλωματικής εργασίας.
Η αγορά εργασίας έχει ήδη προηγηθεί και αναζητεί στελέχη που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τον ρόλο και την σημασία των νέων τεχνολογιών καθώς και την εφαρμογή τους στην καθημερινή επιχειρηματική πράξη. Αυτή η κατηγορία στελεχών δεν παράγεται σήμερα στις ειδικότητες Διοίκησης και Οικονομίας των Ι.Ε.Κ., των οποίων τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης, χωρίς να δίνουν έμφαση στην εφαρμογή και αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας.

Είναι προφανές, ότι το αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας θα εντείνεται συνεχώς. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται απαιτούν πλέον μια νέα κατηγορία διοικητικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας που θα έχουν τις δυνατότητες και ικανότητες να διαχειρισθούν και να αξιοποιήσουν την νέα τεχνολογία.
Η νέα γενιά στελεχών, θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί τις προοπτικές στην χρήση των νέων τεχνολογιών, τον τρόπο µε τον οποίο οι εφαρμογές της πληροφορικής μπορούν να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους, την επίδραση της πληροφορικής στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή της.

Μόνο µε αυτό τον τρόπο, όπως έχει δείξει και η εμπειρία πολλών Δυτικοευρωπαϊκών Ιδρυμάτων, θα επιτύχουμε την παραγωγή ικανών στελεχών που θα είναι σε θέση να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οργανισμών και επιχειρήσεων που θα τους απασχολήσουν.
Ο εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος συμπληρωματική κατάρτισης είναι να δημιουργήσει «έτοιμα στελέχη» ικανά να αντιλαμβάνονται και να εφαρμόζουν τις σύγχρονες τεχνολογίες διοίκησης, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα εργαλεία λογισμικού & επιστημονικές μεθόδους στη λήψη αποφάσεων.
Σας προσκαλώ όλους να συζητήσουμε από κοντά για τις νέες προοπτικές που θα δώσουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα να ταράξουν τα νερά των επιχειρήσεων με νέες ιδέες, νέους τρόπους σκέψης, νέες μεθόδους διοίκησης & αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Για περισσότερη επικοινωνία:
Mobile: 6980558496

Μεθοδολογία Ανάπτυξης Νέων Εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Α. Γενικά

Οι προτάσεις ανάπτυξης ενός εκαπιδευτικού προγράμματος, όσο και εν γένει ενός εκπαιδευτικού προιόντος, δεν θα πρέπει να εξαντλείται στην ύπαρξη τίτλων και στοιχειωδών περιγραμμάτων, χωρίς προηγούμενη μελέτη, σχεδιασμό του προϊόντος (σκοπός - στόχοι-αποτελέσματα), υποστήριξη από εκπαιδευτές, βιβλιογραφία κ.λ.π. Όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί προγράμματα οι υπεύθυνοι εισηγητές θα πρέπει να υποβάλλουν στοχοθεσία, syllabus, βιβλιογραφία, προτάσεις επικοινωνίας & λοιπά στοιχεία που ζητούνται.

Β. Μεθοδολογία

Κάθε πρόταση, για να θεωρείται άρτια οργανωμένη απαραίτητα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχείαι:

1.Τα πληροφοριακά στοιχεία του εκπαιδευτικού προϊόντος
2. Το περιεχόμενο και την παρουσίαση της πρότασης
3.Εκπαιδευτική μεθοδολογία – πόροι – στοιχεία προώθησης & υλοποίησης
4.Πρακτική άσκηση
5.Χρονοδιαγράμματα
6.Τρόπους επικοινωνίας του προγράμματος
7.Αξιολόγηση προγράμματος
Γ. Αναλυτική ανάπτυξη της μεθοδολογίας
1.Πληροφοριακά στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος
Εισηγητής – Τίτλος – Συνολική διάρκεια σε ώρες (εβδομαδιαία και συνολικά)– Κοινό στο οποίο απευθύνεται και εστιάζεται γνωστικά, πέραν της εστίασης σέ ένα συνολικό εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων σε ένα εκαπιδευτικό πρόγραμμα.

2.Περιεχόμενο και παρουσίαση της πρότασης
Αναλυτική περιγραφή
Σκοπός του προγράμματος
Εκπαιδευτικοί στόχοι – γνώσεις - χρησιμότητα
Δεξιότητες μετά την παρακολούθηση
Συμπεριφορές μετά την παρακολούθηση
Εάν τα παραπάνω δεν επιτυγχάνονται το σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα δεν θα τύχει απήχησης στην αγορά και γενικότερα στους δυνητικούς συμμετέχοντες

3.Εκπαιδευτική μεθοδολογία, πόροι, διαδικασίες προώθησης & υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος
Α. Επιστημονική οργάνωση προγράμματος
-Εδώ περιλαμβάνονται η επιστημονική οργάνωση της πρότασης, καθορίζεται ο επιστημονικά υπεύθυνος, οι απαραίτητοι εκπαιδευτές. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για την παρακολούθηση του προγράμματος εκπαιδευτικά αλλά και από άποψη επικοινωνίας και με ποιο τρόπο αυτή θα επιτευχθεί. Να γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία και τη διαδικασία προσέγγισης του υποψηφίου κοινού.

Β. Χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού προγράμματος:
· Μαθήματα με ανάλυση σε θεωρία – πρακτική και σύνολο, κατανομή ωρών
· Εκπαιδευτικές ενότητες ανά μάθημα
· Βιογραφικά εκπαιδευτών
· Εκπαιδευτικές μέθοδοι και τεχνικές
· Τυχόν εξοπλισμός και εποπτικά μέσα
· Βιβλιογραφία ή κατάθεση σημειώσεων εάν δεν υπάρχει βιβλιογραφία

Η προσέγγιση εδώ θα τεκμηριώνει επίσης τη συνάφια των μαθημάτων σε σχέση με τους στόχους τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της αγοράς.

4.Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις
Να εξετάζονται αρχικά και να υποδεικνύονται επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη.
5.Επικοινωνία του εκπαιδευτικού προγράμματος(Τρόποι- κόστη- απαραίτητα κείμενα για έντυπα κ.λ.π.)
· Μέθοδος επικοινωνίας
· Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (τι θα γίνει, ποιος θα το κάνει, πότε, πως και πόσο θα κοστίσει)
· Τρόποι παρακολούθησης του προγράμματος προώθησης
· Προσφορές κόστη ή διάθεση στοιχείων για κοστολόγηση (π.χ. ανθρωποώρες εργασίας, κόστος επικοινωνίας κ.λ.π.)

6. Παρακολούθηση αποτελεσμάτων

7.Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος

· Σε σχέση με τον στόχο τα αποτελέσματα και το χρονικό ορίζοντα επίτευξής του
· Αξιολόγηση αποδοχής
· Προτάσεις για την αποδοτικότερη επικοινωνία
· Αξιολόγηση της επίτευξης των εκπαιδευτικών στόχων μετά την υλοποίηση και για το πώς συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς
Θέλω να πιστεύω ότι η παραπάνω μεθοδολογία, χωρίς να αποτελεί θέσφατο, θα δώσει κατεύθυνση στο έργο σας!
Για περισσότερη επικοινωνία:
e-mail: vasgalanis@gmail.com
Mobile: 6980 558496